Lelies


Planten

De lelies worden in het voorjaar, tussen eind maart en eind mei machinaal geplant. Per dag wordt ongeveer 3 tot 3,5 ha geplant. Voordat de bollen de grond in gaan is de grond bewerkt. De grond wordt veelal eerst gefreesd om het restmateriaal van een vorig gewas te verpulveren. Vervolgens wordt de grond geploegd en kunnen de bedden met lelies worden geplant.

Koppen

De lelies worden voordat ze in bloei komen gekopt met een kopmachine. Vervolgens worden de bloemknoppen die zijn blijven zitten 'nagekopt' door medewerkers. De bloemen worden gekopt zodat de bol zijn voedingsstoffen gebruikt voor de groei van de oorspronkelijke bol. De bol komt dus dikker de grond uit dan dat hij erin ging. Een dikkere bol betekent een grotere plant en grotere bloem. Daarnaast vormen zich jonge bollen die dienen als plantgoed voor het volgende jaar.

Rooien

Lelies worden gerooid in het najaar zodra de plant is afgestorven en de bollen voldoende rijp zijn. Het rijpingsproces verschilt per soort. De lelies worden bij ons gerooid met een zelfrijdende rooimachine. De bollen worde gerooid in kiepers, die de bollen naar de loods brengen waar ze gespoeld worden. 


Spoelen

De lelies worden op het land gerooid in grote kiepers welke vervolgens getransporteerd worden naar het bedrijf. Het meeste zand dat nog aan de bollen zit wordt er meteen uit gezeefd. Dit zand gaat ook meteen mee terug naar het perceel waar het vandaan komt.
De bollen worden gespoeld en gesorteerd in kisten. Ze worden in twee maten gesorteerd, namelijk leverbare bollen en plantgoed. De volle kisten worden voor een droogwand gezet.


Wat gebeurd er met de bollen?

Een deel van de bollen gaat naar contractgevers in Noord-Holland. De lelies die eigen teelt zijn worden in Drenthe verwerkt. De bollen worden gesorteerd in grootte, geteld en in kratjes gedaan. Bijna alle leliebollen worden geƫxporteerd naar China, Japan, Mexico, Verenigde Staten en Canada. Een klein deel blijft in Nederland.